Palyatif Bakım Derneği

Haberler

ÖZEL MERSİN ALZHEİMER DERNEĞİ ENGELLİ BAKIM MERKEZİ PALYATİF BİRİMİ

 

 

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yaşlı Bakım Merkezi olarak 2 Ocak 2017 tarihinde hasta kabulüne başlanmıştır. Bu dönemde 34 oda ve 74 yataktan oluşan sürekli bakım hizmeti verilmekte iken günümüzde büyük ihtiyaç duyulan Palyatif bakım için gerekli çalışmalar yapılıp, 18 yatak kapasiteli 6 odalı "Palyatif Bakım Birimi" 21 Eylül 2019 tarihinde hasta kabulü için uygun hale getirilmiştir. Halen bakım hizmeti almakta olan 7 erkek, 11 kadın hastamıza tam kapasite ile hizmet verilmektedir.
Merkezimiz bünyesinde; Sorumlu müdür, Kalite yönetim sorumlusu, Pratisyen hekim, Psikolog, Fizyoterapist, Muhasebe personeli, 2 büro personeli, 4 hemşire, 32 bakım personeli, 2 aşçı, 3 mutfak personeli, 8 temizlik personeli, 3 güvenlik personeli bulunmaktadır.
Binamız içerisinde zemin katımızda geniş pencereleri ile bahçemize bakan toplam 360 metrekare alan ayrılmış olan Palyatif Birimimizde 1 adet tek yataklı, 2 adet 3 yataklı ve 3 adet 4 yataklı odamız bulunmaktadır. Hasta odalarının dışında, kullanılmakta olan mamaların depolandığı soğutmalı bir oda, hasta bezleri için bir depo odası, kullanılan ilaçların muhafaza edildiği ilaç depo ve hazırlama odası, engellilerin sedye ile de transfer ve yıkanabilmesine uygun olan büyük bir banyo mevcuttur.

Odalarımızda hastane tipi elektrik motorlu hasta yataklarımız ve üzerlerine serili havalı yataklar bulunmaktadır. Hasta yakınlarımızın ziyaretlerini konforlu hale getirmek ve daha uzun süre rahat bir ortamı paylaşmalarını sağlamak amacı ile uygun masa sandalye grupları ile oturma alanları hazırlanmıştır. Odalarda duvar boyunca planlanmış olan gömme dolaplar kıyafet, çarşaf, örtü, havlu vb destek malzemelere kolay ulaşım ve depolama imkanı sağlayarak bakım hizmetlerine hız katmaktadır.

Palyatif Birimimize hasta kabulünde değerlendirdiğimiz kriterler şunlardır;

  • Engelli sürekli invaziv veya noninvaziv mekanik ventilasyon desteğine ihtiyaç duyuyor mu?
  • Sürekli oral yol dışında beslenme – hidrasyon (PEG vb) ihtiyacı var mı?
  • Yatağa tam bağımılı ve yatak içi hareketsiz mi?
  • Medikal tedaviye rağmen VAS (Visual Analogues Scale) ağrı skala puanı 5 ten yüksek mi?

Demans ve Alzheimer temel tanıları ile takip edilmekte olan mevcut hastalarımızın 16 sında PEG (Perkütan Endoskopik Gastrostomi - Mide Tüpü) bulunmakta olup beslenme pompası cihazları 24 saat boyunca su ve besinlerin alımı takip edilmektedir. 1 hastamız Nazogastrik sonda ile beslenirken 1 hastamızda oral yolla su ve püre kıvamında besinler alabilmektedir. Mevcut 1 hastamız da trakeostomi kanülü (boğazda nefes borusu tüpü) ile takip edilmektedir
Bakım hizmetlerimizde 8 er saatlik döngülerde, her shift için 3 yaşlı bakım personeli, 1 hemşire görev almakta olup hafta içi her gün doktor viziti ile değerlendirme yapılmaktadır. Beslenme, öz bakım gibi sürekli bakım ihtiyaçlarının yanı sıra günlük doktor kontrolü ile ateş, tansiyon, gaita-idrar çıkışı, solunum-satürasyon takibi, kan şekeri takibi, sürekli ilaçların kullanımı gibi sağlık konularında değerlendirme yapılarak başta Nöroloji, Geriatri, Genel Cerrahi, Dahiliye, Kardiyoloji Uzmanlık branşı hekimleri ile konsültasyon sağlanmakta ayrıca acil gelişen durumlarda poliklinikler, acil servis veya direk yoğun bakım ünitesine sevkleri değerlendirilmektedir.
Bakım süresince Aile hekimi ile işbirliği de yapılarak rutin kan tahlillerinin yapılması ve düzenli kullanılan ilaçlarının reçete edilmesi Aile Hekiminin ziyareti ile sağlanmaktadır.
Hastalarımızın ilk yatışlarında, hastanede yatış sonrası dönemde veya takiplerinde bası yarası değerlendirmesi yapılarak varsa düzenli pansuman ve beslenme ile iyileşmeleri hızla sağlanmaktadır.
Toplumumuzun önemli ihtiyaçlarından olan bakım hizmetlerinde kalitenin en yüksek standartlarda uygulanması yegâne hedefimizdir.